Geloof in jezelf!

Column in Topic zomereditie 2023

Prem Mallika

6/28/20232 min read

Geloof in jezelf!

Elke 3 maanden schrijf ik een column voor Topic, het regiomagazine van Heumen en Mook-Middelaar. Bij deze het column uit de zomer-editie 2023:

Dit wordt vaak goedbedoeld geadviseerd, maar weet jij wie ‘jezelf’ werkelijk is? ‘Je ware zelf kennen’ wordt in de Vedanta filosofie Zelf-realisatie genoemd. Het volgende verhaal illustreert dit op een speelse manier:

Prem Mallika is verbonden aan de spirituele, non-profit organisatie International Vedanta Society (IVS). Deze is in 1989 opgezet door spiritueel leraar Sri Bhagavan uit India. Zijn doel is om de spirituele filosofie van Vedanta onder de mensen te brengen, waardoor meer innerlijke rust, liefde en vrijheid wordt ervaren door Zelf-realisatie. Vanuit IVS worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waar het zingen van Mantra’s/gebeden, meditatie en uitleg over de Vedanta centraal staan. In Malden organiseert Prem Mallika deze bijeenkomsten op de woensdagavonden en vrijdagochtenden. Contact: 06-85705096. Website: www.lightofvedanta.nl

Je bent vergeten dat je in wezen dat gouden, serene vogeltje bent: die onsterfelijke, volmaakte bezieling dat in alles huist. Je gelooft dat je alleen het lichaam en de gedachten bent, vol verlangens en behoeften naar de besjes van deze wereld. Die besjes zijn alleen zo op en soms zuur, waardoor je ontevreden en teleurgesteld achterblijft. Je staat moegestreden stil en opeens openbaart zich het gouden licht van bewustzijn, dat diep in jou verscholen ligt. Je ervaart kalmte en volmaakte tevredenheid en je gelooft, nee, WEET dat JIJ DAT BENT!

Er zitten twee vogeltjes in een boom. De ene, getooid in gouden verenkleed, zit in de top tevreden om zich heen te kijken. De andere leeft op de lagere takken, druk bezig met het zoeken en eten van besjes. Op een dag komt hij een vreselijk zuur besje tegen. Hij spuugt het teleurgesteld uit en kijkt toevallig omhoog. Daar ziet hij het andere vogeltje in alle rust zitten en denkt: ”Dat wil ik ook!” Hij hupst een paar takken omhoog, totdat hij door een heerlijk besje wordt afgeleid. Opnieuw verliest hij zich in het eten van besjes, maar bij het volgende zure besje die hij uitspuugt, kijkt hij weer omhoog. Hij verlangt naar de rust van de andere vogel en gaat die kant weer op. Dit proces herhaalt zich tot het moment dat het vogeltje de ander zo dichtbij nadert dat hij zich realiseert dat hij zelf dat prachtige, serene vogeltje in de top is!