Vedanta-de innerlijke weg naar Zelfrealisatie

Leer te leven in Liefde, Vrede en Vrijheid

Zelf-realisatie

Je bent niet het gelimiteerde lichaam, de gedachten of emoties. Je bent oneindig groot en onbegrensd. Je bent dat stralende, allesdoordringende Bewustzijn; de bezieling die in het lichaam en in de hele creatie huist. Het doel van Vedanta is je dit te laten realiseren en wordt Zelf-realisatie genoemd. Je bent compleet en vervuld waardoor het leven je vol Liefde, Vrede en Vrijheid toelacht!

De Veda's

De Veda's zijn de oudste Heilige geschriften uit India. Er wordt gesuggereerd dat alle religies uiteindelijk terug te voeren zijn op deze teksten. De Veda's zijn opgedeeld in verschillende onderdelen. Op het einde van iedere Veda vind je het onderdeel Upanishad. Hier wordt de spirituele wetenschap van onze ware aard uitgelegd. De verzameling van alle Upanishads samen wordt de Vedanta genoemd.

Advaita Vedanta- Non dualiteit

Het alles doordringende bewustzijn gaat voorbij alle vorm en is de bron van het hele bestaan. Het is 'die ene zonder een tweede'. Dit is de theorie van Advaita Vedanta of non-dualiteit. Vedanta ontkent deze wereld niet, maar wil je doen realiseren dat het niet de uiteindelijke waarheid is. Voorbij de vorm van deze wereld ligt nog iets anders wat het mogelijk maakt dat deze wereld kan bestaan. Het universele bewustzijn 'droomt' deze wereld. Het is allemaal van tijdelijke aard en daardoor niet de uiteindelijke waarheid. Dat bewustzijn is er altijd en overal!

Golven op de oceaan

Je kunt het vergelijken met de oceaan en de golven. Golven op de oceaan komen en gaan. Ze zijn in alle vormen en maten. Volop in beweging. Maar als het windstil is, wordt de oceaan zo glad als een spiegel. Geen rimpeling te zien. Er is alleen oceaan. Oceaan en golf zijn één en hetzelfde. De golf is tijdelijk maar de oceaan is er altijd! De wereld met al haar uitingsvormen is als de golven, ontstaan vanuit de oceaan van het Bewustzijn. In Vedanta noem je dit Bewustzijn, de Bron van alles, Brahman of Atman.

Quote van spiritueel Leraar Sri Bhagavan van IVS
Quote van spiritueel Leraar Sri Bhagavan van IVS

Wie wilt dat nu niet: Leven in Liefde, Vrede en Vrijheid. Maar hoe doe je dat? De eeuwenoude, spirituele filosofie van de Vedanta wijst de weg. Namelijk de weg naar binnen, naar het ware Zelf. Hier (her)ontdek je dat je die Liefde, Vrede en Vrijheid zelf bent!